Hovězí roštěnky /plátky/ na černém pivě
Maso nakrájené na plátky prošpikujeme., osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Maso vyjmeme, olej vylijeme. Plátky vrátíme, polijeme koňakem, stačí obyčejné brandy, nemusí být francouzký, pětihvězdičkový, a zapálíme. Když alkohol vyhoří, zalijeme maso 1/2 l černého piva. přidáme tymián, na centimetr silná kolečka nakrájenou mrkev a cibuli. po jednom kousku od každého na osobu. Také pro každého stroužek, dva česneku. Vcelku. Na malém ohni vaříme hodinu.
Mezi tím si smícháme lžičku hl. mouky se lžičkou másla. Na pánev dáme tak 10 dkg pokrájené angl. slaniny. Vyškvaříme tuk, přidáme pokrájené žampiony. Osolíme, opepříme a orestujeme. Vylijeme na cedník a necháme okapat tuk.
Když se nám po hodině nepodaří zredukovat tekutinu na odpovídající množství, t.j., aby každý měl tak tři, čtyři lžíce šťávy, odklopíme a ještě chvíli zprudka vaříme, aby se tekutina odvařila. Potom rozdělíme maso se zeleninou na talíře, posypeme žampiona se slaninou. Do šťávy dáme máslo s moukou a zahustíme. Krátce povaříme a přelijeme maso. Podáváme s bílým chlebem, nebo s hranolkami. To máme nejraději. Přesto, že to vypadá složitě, není a výsledek je vskutku eňo ňuňo. Dobrou chuť.J.